tiistai 3. tammikuuta 2012

Amatsooni


Jokunen vuosi sitten Töölöntorilla sijainnut pieni kemikalio oli tulossa tiensä päähän ja tyhjensi varastojaan. Kaupan ikkunassa oli pari rottinkikoria, jotka pitivät sisällään testeripulloja, joiden hinnaksi ilmoitettiin 5 €. Pakkohan niitä oli mennä katsomaan tarkemmin, varsinkin kun Suomessa aniharvoin törmää vintage-tuoksuihin, ja vielä noin edulliseen hintaan.

Korien kiinnostavimmaksi löydöksi paljastui Hermès'n Amazone-tuoksu, jonka ostin sekä eau de toilettena että eau de parfumina. Hermès'n tuoksuja ei ole myyty Suomessa moneen vuoteen (vai peräti vuosikymmeneen?) ja ne ovat aina elegantteja ja laadukkaita, vaikken niistä kaikista innostukaan.

Amazone on 70-luvun "sporttinen" Chypre, vihreä ja kirpeän hedelmäinen, huolettoman elegantti. Nuotteina mm. bergamotti, mustaherukka, geranium, hyasintti, kielo, iiris, ruusu, jasmiini, seetri, tammisammal, vetiver ja ambra.

Amazonea on uudistettu pariinkin otteeseen, 80-luvun lopulla ja jokunen vuosi sitten, mutta minulla ei ole tuoksuhavaintoja kummastakaan uudemmasta versiosta. Muiden tuoksubloggareiden merkinnöistä päätellen tuoksua on vahvasti vesitetty, dramaattisin muutos liittynee siihen, että IFRA on suuressa viisaudessaan (HA!) kieltänyt tammisammaleen käytön.

2 kommenttia:

  1. Mitä aarteita! Ja voi niitä aikoja, kun vihreät chypret (ja puistokävely harrastuksena...) olivat sporttisia! Hmm, eläkeikäänsä lähetyvät kemikaliot, uusi Eldorado?

    VastaaPoista
  2. Pikkukempparit ovat katoavaa kansanperinnettä, niitä kannattaa pitää silmällä jos vielä kohdalle osuu.

    VastaaPoista