torstai 29. huhtikuuta 2010

Lykke


Vita Andersenin novellikokoelmassa Suu kiinni ja ole kaunis on kaksitoista tylyä tarinaa hylätyistä, hyväksikäytetyistä, hyväuskoisista ja häiriintyneistä tytöistä ja naisista.

Yksi tarinoista on muita kevyempi, ja jos ei sekään suorastaan ratkiriemukas, niin ainakin surkuhupaisa. Lykke kertoo 27-vuotiaasta, eronneesta Lykkestä, joka on hieman pyöreä ja hyvin, hyvin epävarma.

Andersen piirtää taitavasti kuvan naisesta, joka ei tiedä, kuka on, ja jonka elämä on yhtä jossittelua ja itsepetosta. Lykke on addiktoitunut naistenlehtiin, joista hän poimii ideoita erilaisiin sisustus- ja käsityöprojekteihin, jotka jäävät aina kaikki kesken. Kuten niin monet naiset, Lykkekin näkee ratkaisunaan laihduttamisen. Kunhan hän vain laihtuu, kaikki muutkin asiat hänen elämässään järjestyvät.

Novellin tapahtumat käynnistyvät, kun Lykke päättää jälleen kerran laihduttaa, "sadannen kerran, mutta tällä kertaa, tällä kertaa onkin tosi kyseessä". Lykke punnitsee itsensä ja kirjoittaa painonsa suurelle paperille, jonka kiinnittää seinälle. Mutta äkkiä hän tulee ajatelleeksi, että vaaka saattaakin näyttää väärin, ja päättää ostaa kaupasta 15 kg tavaraa tarkistaakseen asian. Suurin osa tuosta viidestätoista kilosta on ruokaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti